Sprievodca po Emby, univerzálnom mediálnom centre pre PC, TV, smartfóny a tablety

Streamovacie platformy mali v posledných rokoch veľký úspech a takmer úplne nahradili potrebu sťahovať film alebo epizódy televíznych seriálov lokálne. Ak však neodoláme kúzlu kompletnej a vždy prístupnej multimediálnej zbierky (aj bez internetu) a / alebo ak už máme zbierku filmov vytrhnutých z DVD alebo Blu-ray a uloženú na našom počítači, stačí použiť dobrý mediálny server na aby bolo možné celú zbierku sprístupniť iným zariadeniam v našej miestnej sieti (napríklad Smart TV, tablet alebo smartfón).
Jedným z najlepších mediálnych serverov testovaných v tomto poslednom období je spoločnosť Emby, ktorá je poskytovaná bezplatne as licenciou s otvoreným zdrojovým kódom, schopná poskytnúť všetky potrebné nástroje na prezeranie obsahu našej multimediálnej zbierky bez nutnosti presunúť súbory zo zariadenia do, else.
V tejto príručke vám ukážeme, ako nainštalovať Emby, ako ho nakonfigurovať a ako získať prístup k jeho zdrojom z inteligentnej televízie, z iných počítačov alebo z mobilných zariadení (smartfóny a tablety).

Kompletný sprievodca Emby

V nasledujúcich kapitolách príručky vám ukážeme, ako integrovať server Emby Media Server do nášho počítača (ktorý bude fungovať ako server pre celú sieť) a ako zobraziť obsah adresovaný iným zariadeniam v sieti (predovšetkým televízorom, ale aj iným počítačom a zariadeniam). mobile).

Ako nainštalovať Emby

Emby si môžete zadarmo stiahnuť na všetky počítače s Windows; alternatívne ich môžeme stiahnuť na počítači Mac, na počítači s GNU / Linux alebo na zariadení NAS, sieťových jednotkách špecializovaných na ukladanie údajov a ich sprístupnenie všetkým pripojeným zariadeniam.
V príručke vám ukážeme, ako ju nainštalovať na Windows, ale kroky, ktoré treba dodržať, sú prakticky rovnaké aj na iných operačných systémoch.
Po spustení inštalácie stiahnutého z webu nás požiada o inštaláciu chýbajúcich doplnkov (za predpokladu, že ešte nie sú prítomné v počítači); po tejto fáze začne extrahovať a inštalovať skutočný server.

Po niekoľkých minútach sa inštalácia ukončí a uvidíme otvorené okno prehliadača spolu s požiadavkou brány firewall (bude prijatá). Pred tým, ako sa ocitneme, je riadiace rozhranie mediálneho servera (neprehliadame internet, ale načítame miestne webové rozhranie).

V zozname s odrážkami vyberieme taliansky jazyk a klikneme na Ďalej ; v ďalšom okne vyberieme prístupové heslo pre rozhranie, zapamätáme si aj užívateľské meno (budeme ho potrebovať neskôr) a klikneme na Ďalej .
Na ďalšej obrazovke budeme musieť vložiť kolekcie alebo multimediálne priečinky, ktoré chceme indexovať serverom.

Kliknite na Pridať mediálnu knižnicu, vyberte typ obsahu, ktorý sa má indexovať ( filmy, televízne relácie atď. ), Vyberte názov, ktorý sa má dať kolekcii, a nakoniec stlačte symbol + vedľa položky Priečinky, aby ste pridali priečinky, v ktorých sú prítomné filmy, alebo Televízny seriál.
Po pridaní jedného alebo viacerých priečinkov sa v okne posúvame, aby sme nastavili indexovacie mechanizmy, ktoré poskytnú úvodný obrázok a ďalšie užitočné informácie o obsahu.

Nezabudnite nastaviť všetky polia zobrazené v taliančine a označiť položky v časti Preberače metadát filmu ; na záver posuňte okno znova, vyberte, či chcete stiahnuť talianske titulky a dokončite konfiguráciu stlačením tlačidla OK .
Vrátime sa na obrazovku a pridáme knižnice: ak nemusíme pridať ďalšie prvky, pokračujte stlačením tlačidla Ďalej .
Na novej obrazovke znova nastavíme údaje v taliančine pre metaúdaje a opätovným stlačením na Ďalej otvoríme obrazovku vzdialených pripojení, kde môžeme bezpečne odstrániť prítomné značky začiarknutia.
Na konci kliknite na Ďalej, prijmite podmienky používania začiarknutím políčka Prijímam podmienky služby a dokončite konfiguráciu stlačením Ďalej a Dokončiť .
Obsah zahrnutý do zbierok Emby bude analyzovaný a zobrazený na serveri spolu s plagátom a informáciami o filme alebo televíznom seriáli (ukážka, rok, producent, hodnotenie užívateľa atď.).

Pridaním alebo odstránením videosúborov z indexovaných priečinkov Emby upraví kolekciu v reálnom čase, takže vždy budeme mať k dispozícii iba ten materiál, ktorý chceme indexovať, iba kliknutie.
Ak chcete získať prístup k nastaveniam servera, kliknite na symbol ozubeného kolieska ( Nastavenia ) vpravo hore.
Na uľahčenie prístupu k novo nakonfigurovanému novému serveru Emby získavame IP adresu počítača alebo zariadenia, na ktorom sme ho nainštalovali; môžeme získať pomoc od našich sprievodcov Nájdenie IP adresy iného počítača a Sieťové a IP skenery na nájdenie pripojených počítačov .

Prezerajte si obsah Emby z TV alebo Smart TV

Prvým zariadením, ktoré odporúčame nakonfigurovať na prístup k zdrojom indexovaným spoločnosťou Emby, je určite televízor v obývacej izbe alebo v ktorejkoľvek inej miestnosti v dome.
Našťastie je prehrávač Emby k dispozícii ako aplikácia, ktorá sa dá nainštalovať na väčšinu inteligentných televízorov, najmä na modely Samsung a LG.

Akonáhle nájdeme aplikáciu, nainštalujte ju do našej Smart TV, spustite ju a prihláste sa na server uvedený na hlavnej obrazovke (budeme musieť zadať užívateľské meno a heslo nakonfigurované počas inštalácie servera).
Ak nemôžeme nájsť server Emby, uistite sa, že je inteligentná televízia pripojená k domácej sieti prostredníctvom siete Ethernet alebo Wi-Fi, potom na úvodnej obrazovke aplikácie zadajte adresu IP a číslo portu servera ( čo je v podstate 8096 ).
Po získaní prístupu na server môžeme pomocou diaľkového ovládača televízora spustiť akýkoľvek multimediálny obsah; Ak zastavíme sledovanie pred koncom filmu, server si bude pamätať, kde sme bývali, a nabudúce, keď k nemu pristupujeme, požiada nás, či chceme pokračovať v sledovaní od presného bodu.
Ak máme Smart TV, ale aplikácia Emby nie je k dispozícii, môžeme začať prehrávať obsah prostredníctvom servera DLNA ponúkaného spoločnosťou Emby ako základne: pripojte televízor k domácej sieti, spustite rozhranie na správu multimediálneho obsahu alebo stlačte tlačidlo Source (alebo Source ) a vyberte server Emby DLNA, ktorý vám ukáže všetok obsah indexovaný aj bez použitia konkrétnej aplikácie. Ak sa chcete dozvedieť viac o DLNA, pozývame vás, aby ste si prečítali nášho sprievodcu o tom, ako sledovať filmy a videá na inteligentnej televízii z počítača, webu a smartfónu .
Ak nemáme inteligentnú televíziu, môžeme to napraviť pripojením zariadenia Android TV Box (tiež Fire TV je v poriadku) cez HDMI a nainštalovaním aplikácie Emby pre Android . Alternatívne môžeme na spustenie indexovaného obsahu použiť Amazon Fire TV Stick (na ktorom je server k dispozícii ako natívna aplikácia) alebo Chromecast (na použitie spolu so smartfónom Android a aplikáciou Emby pre Android).

Prezrite si obsah Emby z iných počítačov

Ak chceme zobraziť obsah Emby na inom počítači, stačí spustiť správcu súborov (v systéme Windows je to aplikácia File Explorer ), prístup k počítačovým zdrojom (časť Tento počítač) a kliknutím na server DLNA s Ikona Emby a s názvom vybratým v čase konfigurácie (v časti Sieťové cesty ).

Po kliknutí budeme mať prístup do všetkých priečinkov a indexovaných videí: na spustenie prehrávania jednoducho kliknite dvakrát na vybraný súbor, aby ste otvorili predvolený prehrávač operačného systému. Ak nevieme, ktorý prehrávač použiť na zobrazenie obsahu indexovaného spoločnosťou Emby, odporúčame vám prečítať si nášho sprievodcu Alternatívy k prehrávaču Windows Media Player .
Ak používame Windows 10, môžeme si tiež stiahnuť aplikáciu Emby Theatre, ktorá sa môže automaticky pripojiť k serveru Emby v sieti a zobraziť obsah, ako keby sme boli pred televízorom.

Zobrazte obsah Emby zo smartfónu alebo tabletu

Chceme si vychutnať jeden z našich filmov alebo televíznych seriálov indexovaných na portáli Emby z tabliet alebo smartfónov.

Ak si chcete zobraziť obsah, jednoducho pridajte server Emby do našej siete (tiež ručne cez IP a číslo portu) a zadajte prihlasovacie údaje. Funkcie sú prakticky totožné s funkciami, ktoré sa zobrazujú v televíznej aplikácii, so schopnosťou pozastaviť alebo zastaviť sledovanie a pokračovať v nej neskôr.

závery

Emby je pravdepodobne najlepší mediálny server, ktorý môžeme nainštalovať do našej siete, pretože vám umožňuje zacieliť ľubovoľný multimediálny obsah veľmi presným spôsobom a poskytnúť užitočné funkcie, ako napríklad obnovenie prerušeného obsahu, dynamický výber kvality založený na rozlíšení a integrovaného servera DLNA a systému transkódovania nekompatibilných súborov (veľmi užitočné na starých inteligentných televízoroch alebo na Chromecaste).
Dobrou alternatívou k Emby je Plex, ako sme videli v našom Kompletnom sprievodcovi Plexom, prehrávačom médií s aktívnym transkódovaním a v časti Ako sťahovať Plex na PC, TV, Android, iOS, NAS .
Ak hľadáme iné podobné servery, odporúčame vám prečítať si nášho podrobného sprievodcu servermi DLNA .

Zanechajte Svoj Komentár

Please enter your comment!